Olej z krokosza – właściwości i zastosowanie

Drogocenne właściwości olejów roślinnych są znane od wieków. Wpływają korzystnie na zdrowie i urodę. Cieszą się niesłabnącą popularnością, zwłaszcza wśród kobiet. Nic dziwnego, potrafią mieć zbawienny wpływ na nasz organizm. Jednym z najchętniej stosowanych preparatów jest olej krokoszowy. Znany jest przede wszystkim z bogactwa dobroczynnych składników.

12,00 

Olej z krokosza – co zawiera?

Olej krokoszowy, nazywany również olejem szafranowym, wytwarzany jest z nasion krokosza barwierskiego. Jest to roślina jednoroczna z rodziny astrowatych. Posiada charakterystyczne żółtopomarańczowe lub pomarańczowe kwiaty z lekką domieszką czerwieni. Olej szafranowy jest bogaty w wiele cennych składników. Wśród nich można znaleźć kwas linolowy, który jest naturalnym środkiem zmiękczającym skórę. Zapobiega utracie przez nią wody, co pomaga utrzymać jej jędrność i elastyczność. Olej z krokosza zawiera również alfa - tokoferol, czyli witaminę E w jej naturalnej postaci. Preparat ten jest również świetnym nośnikiem witaminy D.

Jak stosować olej szafranowy?

Olej z krokosza, dzięki swoim właściwościom, szczególnie sprawdza się w pielęgnacji twarzy. Nanosimy go na lekko wilgotną skórę i wmasowujemy kolistymi ruchami. Można go nakładać również w okolicach oczu oraz ust. Przy stosowaniu warto zwrócić szczególną uwagę na miejsca, które są podatne na powstawanie zmarszczek mimicznych. Olej szafranowy ma również dużo właściwości zdrowotnych. W wielu krajach azjatyckich jest składnikiem codziennej diety. Najczęściej używany jest jako dodatek do sałatek. Charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem. Jednak spożywany w dużych ilość wykazuje działanie rozwalniające, dlatego zaleca się, by nie przyjmować go więcej niż 30 ml dziennie. Dodatkowo kwiaty krokosza barwierskiego można stosować w postaci naparu czy też jego susz dodawać do herbat ziołowych. Rośliny tej nie powinny stosować kobiety w ciąży, gdyż jej duże ilości mogą spowodować poronienie. Również kobiety karmiące piersią nie powinny spożywać tego preparatu.

Właściwości oleju krokoszowego

Olej z krokosza jest bogaty w kwas linolowy. Większości kojarzy się on z odchudzaniem. Rzeczywiście, związek ten ma duży wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej, co wspomaga proces chudnięcia. Kwas linolowy wpływa również na gospodarkę lipidową, regulując poziom złego cholesterolu LDL we krwi. Dzięki temu pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu sercowo - naczyniowego, co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób serca. Oleje bogate w kwas linolowy regulują poziom glukozy we krwi, co wpływa na lepszą kontrolę głodu oraz redukcje masy ciała. Zwiększa również wrażliwość organizmu na insulinę, dzięki czemu znacznie spada ryzyko zachorowania na cukrzycę. Ponadto kwas linolowy zapobiega i ogranicza starty tkanki kostnej oraz spadek jej gęstości. Jest to szczególnie ważne dla osób starszych, które są w grupie ryzyka wystąpienia osteoporozy. Olej z krokosza przyda się również kobietom, które mają silne bóle miesiączkowe, miesiączkują nieregularnie oraz paniom, które przebyły menopauzę, gdyż poprawia metabolizm i zapobiega przybieraniu na wadze. Witamina E, znajdująca się w oleju krokoszowym, jest bogata w antyoksydanty, które zwalczają skutki działania promieniowania UV, takich jak starzenie się skóry. Pomaga ona również w zwalczaniu wolnych rodników, które uszkadzają strukturę skóry. Z kolei witamina A świetnie działa na oczy i poprawia wzrok. Dodatkowo związki obecne w oleju szafranowym działają przeciwzapalnie oraz regulują działanie jelit.

Olej krokoszowy w kosmetyce

Od dawna krokosz barwierski wykorzystywano do barwienia tkanin, żywności oraz kosmetyków. Dzięki swoim właściwościom do dzisiaj chętnie stosują go producenci z branży kosmetycznej. Dodatkowo krokosz zawiera olej kartamusowy, który bardzo dobrze nawilża i odżywia skórę. Posiada również zdolność łagodzenia stanów zapalnych. Dlatego tak chętnie używany jest do produkcji balsamów i kremów do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej oraz mieszanej ze skłonnością do tworzenia się wyprysków.

Depilacja olejem szafranowym – czy działa?

Depilacja jest bardzo ważną kwestią dla kobiet. Co jakiś czas pojawiają się nowe, przełomowe metody skutecznego pozbywania się włosków. Ostatnio bardzo modna stała się depilacja olejem krokoszowym. Jest on używany jako naturalny depilator przez kobiety w Azji od wieków. Metoda ta jest jednak czasochłonna, na jej efekty trzeba poczekać. Zaleca się, by preparat stosować systematycznie przez 6 tygodni na te partie ciała, z których chcemy pozbyć się owłosienia. Po usunięciu włosków należy posmarować skórę olejem z krokosza, odczekać około 15-20 minut, a następnie nadmiar preparatu zebrać chusteczką. Jest to konieczne, gdyż słabo się on wchłania i może brudzić, na przykład pościel. Takie zastosowanie oleju szafranowego ma przedłużyć efekty depilacji. Osoby, które stosowały tego typu kurację twierdzą, że włoski odrastają słabsze, a ich wzrost jest zahamowany. Skóra jest bardzo gładka i nawilżona. Ponadto związki zawarte w oleju łagodzą stany zapalne często pojawiające się po depilacji. Olej krokoszowy ma świetny wpływ na nasz organizm. Możemy go wykorzystywać w różny sposób, zarówno w kuchni, jak i do pielęgnacji całego ciała. Dzięki tak szerokiemu zastosowaniu z powodzeniem może zastąpić kilka produktów.