Wykorzystanie malin w kosmetyce

maliny pestki olejek właściwości
5
(1)

Nie od dzisiaj wiadomo, że wszystko, co naturalne jest dla urody najlepsze. Dlatego też większość uprawianych na świecie roślin jest wykorzystywana w przemyśle kosmetyczny. Jednymi z nich są maliny. Te owoce o przepięknym kolorze są źródłem wielu cennych składników, które dobroczynnie wpływają na skórę. Z tego powodu są chętnie wykorzystywane przy produkcji kosmetyków.

Co dobrego zawierają maliny?

Owoce te bogate są w witamin B i E, przez co chętnie są również wykorzystywana w medycynie. Dzięki nim maliny mają właściwości napotne i świetnie wzmacniają cały organizm. Malin są również bogate w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem, przez co stosuje się ją w dermokuracjach przeciwko fotostarzeniu. Poza tym stymuluje syntezę kolagenu i elastyny. Jej aplikacja na skórę działa odbudowująco na strukturę i funkcje dojrzałej cery. Owoce maliny zawierają kwasy AHA, które wzmacniają regenerację komórek, przez co poprawiają elastyczność skóry i działają przeciwstarzeniowo. W malinach znajdują się również taniny, które mają właściwości ściągające, dzięki czemu tworzą warstwę ochronną dla głębszy partii skóry. Zmniejszają także widoczność naczynek. Taniny wspomagają regenerację tkanek w przypadku ran powierzchniowych oraz poparzeń. Ponadto regulują wydzielanie sebum.

Dobroczynne działanie ekstraktu z malin

Ekstrakt z owoców malin i ich liści jest bogaty w witaminy A, E i K, zawiera kwas elagowy, minerały takie jak potas, wapń i beta-karoten czy kwasy pochodzenia organicznego. Ekstrakt ten działa łagodząco na skórę i ją odświeża. Dzięki obecności kwasu salicylowego wspomaga pielęgnację cery tłustej i trądzikowej. Zawartość beta-karotenu poprawia koloryt cery i chroni ją przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Ekstrakt z malin zmniejsza również aktywność wolnych rodników. Kwas elagowy natomiast jest substancją o działaniu przeciwutleniającym. Zapobiega degradacji kolagenu, minimalizuje uszkodzenia i stany zapalne wywołane działaniem promieniowania UVB. Witamina A wpływa na rogowacenie się naskórka, reguluje wydzielanie serum, przyspiesza gojenie ran. Ekstrakt z owoców i liści malin wykorzystuje się również w pielęgnacji włosów. Dodany do szamponów i odżywek nadaje miękkości, nawilża i wspiera regenerację.

Cenne pestki

Oprócz owoców oraz liści w kosmetykach wykorzystuje się również pestki malin. Są one źródłem wielu substancji czynnych oraz kwasów owocowych, pektyn, witamin, antyoksydantów oraz błonnika. Olej z pestek malin tłoczony ma lekką konsystencję, dobrze się wchłania i jest doskonały do pielęgnacji skóry wrażliwej, suchej i alergicznej. Zawiera kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, które odpowiadają za nawilżenie skóry i hamują wydzielanie melatoniny, która powoduje przebarwienia. Pestki malin można również wykorzystać do zrobienia peeling, który doskonale wzbogaca pielęgnację cery mieszanej oraz tłustej. Oczyszcza on i wygładza, wspomaga odnowę naskórka oraz przywraca skórze kolor i blask. Poprzez usunięcie warstwy martwego naskórka pobudza komórki wierzchnie i głębsze partie skóry do odnowy

Maliny uprawiane są w całej Europie, również w Polsce. Owoce, liście oraz pestki tej rośliny bogate są w wiele dobroczynnych składników, które poprawiają kondycję naszej skóry. Przez ich łatwą dostępność ceny kosmetyków nie są wysokie i nadają się na każdą kieszeń. Dlatego warto korzystać z dóbr, które maliny nam oferują.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *